Cautare


Articolul 13: Tarile din UE aproba directiva privind drepturile de autor
16 Aprilie 2019 Internet

Articolul 13: Tarile din UE aproba directiva privind drepturile de autor

Tarile europene au aprobat luni reformele in domeniul drepturilor de autor, dupa ce Parlamentul European a votat luna trecuta adoptarea noii legislatii.

Directiva UE privind drepturile de autor va proteja si va guverna modul in care continutul protejat prin drepturi de autor este postat online, actualizand norme invechite. Legea a fost dezbatuta puternic atat de catre politicieni, cat si de comunitatea tehnologica, undele dintre cele mai mari companii din lume manifestand o pozitie ferma impotriva legislatiei, in special impotriva unei sectiuni cunoscute drept Articolul 13. 

Articolul 13 prevede ca oricine distribuie continut protejat prin drepturi de autor trebuie sa obtina permisiunea de la detinatorii acestui drept - sau cel putin sa depuna toate eforturile posibile pentru a obtine permisiunea - inainte de a distribui continutul. Pentru a face acest lucru, se crede ca serviciile de internet si retelele sociale nu vor avea alta optiune decat sa construiasca si sa impuna filtre de upload si sa aplice o abordare mai dura pentru a modera ceea ce utilizatorii posteaza online. 

Pentru sustinatorii drepturilor digitale, aprobarea directivei vine ca o lovitura imensa, dupa un an de campanie pentru a sustine ceea ce ei considera drept integritatea internetului. In urma votului Parlamentului European din luna martie, a existat speranta ca ar suficiente tari cheie ar putea incerca sa blocheze adoptarea directivei, insa, in cele din urma, aceasta nu s-a confruntat cu suficienta opozitie la nivel national (legislatia UE se confrunta cu un vot final din partea tarilor membre, inainte de a deveni lege).

Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Finlanda si Suedia au votat impotriva adoptarii directivei, in timp ce Belgia, Estonia si Slovenia s-au abtinut. In total, 19 tari au votat pentru aprobarea legislatiei. 

"Este un rezultat profund dezamagitor care va avea un impact amplu si negativ asupra libertatii de exprimare si a exprimarii online", a declarat Catherine Stihler, director executiv al grupului pentru drepturi din cadrul Open Knowledge Foundation. 

Insa nu toata lumea a fost dezamagita de rezultatul de luni. O coalitie de organizatii care reprezinta editorii de stiri din Europa a sarbatorit adoptarea directivei. "Aceasta reforma importanta va ajuta regimul drepturilor de autor din UE sa se potriveasca cu varsta digitala fara sa inabuse inovatia digitala", a declarat Christian Van Thillo, presedintele Consiliului European al Editorilor. 

Sursa: www.cnet.comInfo util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate