Cautare


Avertisment de securitate PC: Software-ul depasit va pune in pericol
23 Ianuarie 2019 Software

Avertisment de securitate PC: Software-ul depasit va pune in pericol

Peste jumatate din aplicatiile instalate pe PC-urile dvs. sunt invechite, iar Windows ar putea avea nevoie, la randul sau, de o actualizare.

Peste jumatate dintre aplicatiile instalate pe PC-urile Windows sunt invechite, putand pune in pericol securitatea utilizatorilor prin defectiunile software pentru care au fost deja emise patch-uri de catre furnizori. 

Aproximativ 55% din software-ul instalat pe PC-urile din intreaga lume este sub forma unei versiuni mai vechi a aplicatiei, potrivit rezultatelor unei cercetari efectuate de catre compania de securitate Avast, iar acest numar a crescut de la 48%, cum se indica in raportul anterior. 

Bazandu-se pe date anonime si agregate de la peste 163 milioane de dispozitive din intreaga lume, raportul tendintelor PC al Avast sugereaza ca aproape unul din sase utilizatori Windows 7 si unul din zece utilizatori Windows 10 ruleaza pe versiuni invechite ale sistemului lor de operare, expunandu-i risculului de exploatare a vulnerabilitatilor de securitate la nivel de sistem. 

Intre programele cel mai frecvent neactualizate se numara Adobe Shockwave, VLC Media Player, Skype, Java Runtime Environment si 7-Zip Filemanager. 

Dezactivarea instalarii actualizarilor si executarea aplicatiilor invechite poate cauza probleme bug si de incompatibilitate pentru utilizatori, insa, mai important, executarea software-ului invechit poate deschide o usa hackerilor, pentru a profita de gaurile existente in programele carora nu li s-au aplicat actualizarile critice de securitate. 

Spre exemplu, s-a descoperit ca 7-Zip avea defectiuni de securitate care permiteau atacatorilor de la distanta sa provoace atacuri denial of service, sa execute coduri arbitrare si sa exploateze o vulnerabilitate heap overflow. 7-Zip a remediat vulnerabilitatile dupa ce acestea au fost descoperite, insa utilizatorii care nu si-au actualizat software-ul de atunci continua sa fie expusi riscului de atac. 

Insa nu doar aplicatiile sunt vulnerabile la atacuri din cauza neactualizarii. Un numar semnificativ de utilizatori ruleaza pe sisteme de operare Windows care nu au primit actualizarile de securitate relevante. 

Windows 7 este inca folosit pe milioane de PC-uri, insa 15% dintre utilizatori nu primesc actualizari de securitate, deoarece continua sa foloseasca o versiune beta pre-release a sistemului de operare, a declarat Avast. 

Intre timp, milioane de utilizatori folosesc versiuni invechite ale ultimului sistem de operare Microsoft, Windows 10, ceea ce ii expune riscului de atac. 

"Trebuie sa facem mai mult pentru a ne asigura ca dispozitivele noastre nu se expun unor riscuri inutile", a declarat Ondrej Vlceck, presedinte Avast. 

Asigurarea faptului ca software-ul si sistemele sunt actualizate si ca le sunt aplicate patch-uri poate contribui la protejarea utilizatorilor de atacuri cibernetice si poate oferi acestora un PC mai eficient si mai usor de utilizat. Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate