Cautare


07 Ianuarie 2002
Europa va avea cel mai performant supercalculator pentru prognoza meteo

Europenii au comandat cel mai puternic calculator din lume pentru prognoza meteo, care are o greutate de 130 tone si performanta de a efectua 20 de trilioane de evaluari per secunda, a anuntat vineri, 21 decembrie a.c., International Business Machines, producatorul gigantului calculator.

"Cunoscut sub denumirea de Blue Storm, supercalculatorul va pune la dispozitia specialistilor europeni cele mai corecte date furnizate de viitorii sateliti meteorologici," afirma Dominique Marbouty, coordonatorul operatiunilor in cadrul European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (Centrul european de prognoza meteo pentru arii medii).

Centrul, amplasat in Marea Britanie, efectueaza previziuni meteorologice pe durata a trei zile si este sprijinit de 22 de state europene. In schimbul utilizarii calculatorului, precum si a livrarii de suport si servicii, centrul va plati companiei IBM aproximativ 6 sau 7 milioane de lire sterline pe o durata de 4 ani, adauga Marbouty.

Masuratorile oceanice si atmosferice sunt procesate de calculatoarele de prognoza meteo pentru a efectua imagini cu situatia meteorologica, ce pot fi utilizate pentru viitoarele previziuni ale vremii. Beneficiind de avantajele informationale ale gigantului Blue Storm, meteorologii centrului european de prognoza vor putea extinde previziunile meteo cu inca 12 ore, fara a pierde din precizie, afirma Marbouty.

Initial, Blue Storm va avea o capacitate de procesare de 7 terabytes sau 7 trilioane de bytes per secunda, urmand ca pana in anul 2004, aceasta capacitate sa fie extinsa la 20 terabytes per secunda.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.
Newsletter

Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Bolyai nr.11 / Tg.Mures 540 064
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate