Cautare


11 Iunie 2012
Doar 15% dintre romani fac economii lunar

Doar 15% dintre romani obisnuiesc sa economiseasca lunar din banii castigati, arata studiul „Secrete ale economisirii” oferit de CashControl prin platforma de cercetare online iVox.ro. Chiar daca nu economisesc, trei sferturi dintre respondenti (78%) au declarat ca isi monitorizeaza veniturile si cheltuielile, fie ocazional, fie ca o obisnuinta, atat prin metoda clasica a carnetelului, cat si prin aplicatii online precum CashControl – www.cashcontrol.ro.

Mai mult, aproape jumatate dintre romani (43%) isi evalueaza situatia financiara actuala ca fiind rea si foarte rea in timp ce doar o zecime dintre ei pot sustine ca au o situatie financiara buna sau foarte buna. Daca ar pierde sursa principala de venit, cele mai multe persoane ar recurge la reducerea drastica a cheltuielilor sau pur si simplu nu ar sti ce sa faca daca s-ar confrunta cu aceasta situatie. 

Datele sondajului mai revela faptul ca foarte putine persoane ajung sa puna bani deoparte la sfarsitul lunii. Mai mult de jumatate (56%) din respondenti declara ca reusesc sa-si acopere toate cheltuielile lunare dar nu raman cu bani necheltuiti la sfarsitul acesteia. Doar 21% raman cu bani necheltuiti, iar dintre acestia aproape un sfert sustin ca ii cheltuie luna urmatoare. Restul de ii economisesc, cei mai multi depozintandu-i intr-un cont de economii (54%) sau strangandu-i cash (43%). Cele mai intalnite motive care stau la baza economisire sunt: achizitionarea unui obiect sau serviciu dorit (39,7%), perspectiva zilelor negre sau situatiilor neprevazute (31,59%) si investitiile (17,73%). in plan secundar se afla viitorul copiilor sau un trai bun la batranete. 

Confruntati cu posibilitatea pierderii sursei principale de venit cei mai multi au gasit solutia in reducerea drastica a cheltuielilor (39.02%). Acestia sunt urmati de persoanele care declara ca nu stiu ce ar face daca s-ar confrunta cu aceasta situatie (21,83%). Cheltuielile din categoria timp liber/divertisment sunt cele care au cel mai mult de suferit atunci cand respondentii se decid sa faca economii (31,35%), urmate de cele din categoria alte 
cumparaturi, exceptand cele alimentare (19.61%). 

Administrarea banilor personali – o solutie pentru a economisi mai mult intrebarea “Pe ce s-au dus banii luna aceasta?” suna familiar pentru aproape toti respondentii. Astfel, 45% declara ca isi pun aceasta intrebare des, iar 48% ca si-au pus intrebarea cel putin odata in ultimul an. Mai mult de un sfert dintre cei care nu reusesc sa faca economii recunosc ca motivul principal este cheltuirea haotica a banilor. Cu toate acestea, persoanele participante constientizeaza ca un mai bun management financiar ar putea sa-i ajute sa faca economii. Astfel 64% din totalul respondentilor sunt de acord cu afirmatia “Daca tin evidenta cheltuielilor si a veniturilor reusesc sa economisesc mai mult”. 

O insemnata parte din respondenti (78%) isi monitorizeaza veniturile si cheltuielile, fie ocazional, fie ca o obisnuinta. Dintre cei care isi monitorizeaza cheltuielile si veniturile lunare, majoritatea au indicat ca o fac in scris, pe un carnetel. O mica parte utilizeaza un program precum Microsoft Excel sau Google Spreadsheet in acest scop. Un procent de 3.59% utilizeaza aplicatia CashControl – www.cashcontrol.ro - pentru a tine evidenta finantelor personale. 

Chiar daca in prezent nu reusesc sa faca economii, majoritatea persoanelor spun ca se gandesc sa economiseasca mai mult pe viitor (89%). Mai mult de jumatate dintre respondenti (58%) considera ca o aplicatie de management financiar i-ar ajuta sa faca economii. Cercetarea, derulata intre 1 aprilie – 15 mai 2012 pe un esantion de 9935 persoane, a urmarit sa descopere obiceiurile de economisire si planificare financiara ale romanilor si care sunt aspectele care influenteaza in mod negativ sau pozitiv aceste procese. 

CashControl.ro este o aplicatie online gratuita de administrare a finantelor personale, dezvoltata in mod special pentru o mai buna evidenta a banilor romanilor. Cu ajutorul acesteia pot fi monitorizate toate cheltuielile, veniturile, facturile si imprumuturile pentru a afla ce se intampla in mod real cu castigati si a obtine controlul total asupra finantelor personale.


Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.
Newsletter

Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate