Cautare


14 Septembrie 2004
Lentile noi, imagini mai clare

A fost dezvoltata o metoda de procesare si lentile speciale pentru a garanta imagini de calitate aparatelor de fotografiat.

Fizicianul Dr. Andy Harvey a afirmat ca "este un sistem simplu cu lentile simple" care foloseste un codificator optic pentru ca informatiile imaginilor sa nu se piarda.

Dezvoltat anterior pentru camerele militare nocturne, tehnologia s-ar putea raspandi in domeniul telefoanelor mobile cu camera.

Calitatea imaginilor create de telefoane se imbunatateste cu rapiditate, cu modele noi capabile de crearea imaginilor de 1.3 megapixeli.

Crearea imaginilor cu fundal si plan apropiat clar este o problema a multor sisteme de imagine.

Imagini neclare apar cand se pierd informatii in timpul procesarii imaginilor.

Echipa Dr.-lui Harvey in parteneriat cu QinetiQ, a dezvoltat lentile cu codificator optic pentru camere termale.

Folosind codare "wavefront", sistemul codifica imaginea astfel aceasta arata la fel intotdeauna fara a pierde informatii. Codificarea wavefront a fost propusa initial de Dr. Edward Dowski de la Universitatea Colorado.

"Sistemul nostru asigura faptul ca o imagine nu isi pierde focusul, astfel daca doresc sa-mi fotografiez nasul si in fundal sa fie un copac, ambele cadre pot fi clare in acelasi timp" a explicat acesta.

Aceasta cercetare este importanta pentru industria apararii, deoarece armata ar dori ca orice soldat sa detina astfel de echipament usor de folosit si purtat.

"Analizele noastre sunt menite utilizarii militare. Ei folosesc sisteme foarte scumpe, iar in momentul folosirii, imaginile apar fara focus."

Lentilele au o forma si suprafata speciala si folosesc algoritmi de standarde industriale pentru a codifica si decoda informatiile imaginilor.

"Putem decoda informatiile cu ajutorul unui calculator. Astfel in loc de 1,000 lire pentru lentile avem nevoie de 1 lira pentru un procesor." a afirmat Dr.Harvey. Multe telefoane smart detin calculatoare si putere de procesare astfel sistemul ar putea fi folosit si de tehnologia telefoanelor mobile cu camera.

Actualmente, producatorii de telefoane mobile se concentreaza pentru imbunatatirea calitatii pixel, si dimensiunilor imaginilor.

Nokia este doar unul dintre producatorii care au lansat recent telefoane mobile cu camera mega pixel in Europa.Sursa: www.news.bbc.co.uk

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.
Newsletter

Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Bolyai nr.11 / Tg.Mures 540 064
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate