Cautare


Eclipsa solara transmisa pe Internet
29 Martie 2006 Internet
Eclipsa solara transmisa pe Internet

Pentru prima data in istorie, o eclipsa solara va putea fi vazuta de toata lumea chiar in momentul in care se va produce, azi, 29 martie, fenomenul urmand a fi transmis �in direct� de NASA pe site-ul www.nasa.gov.

In acest an eclipsa va fi vizibila in America de Sud, Africa si Asia, dar NASA TV si NASA.gov va facilita vizionarea ei pentru toti utilizatorii, gratie parteneriatului cu University of California at Berkeley si cu Exploratorium. Transmisiunea pe web va incepe la ora 5 a.m. EST, iar faza totala a eclipsei va putea fi urmarita la ora 5:55 (Programul transmisiei poate fi urmarit la acest link). Pentru locuitorii din nordul Africii, Europa si Asia Centrala va fi vizibila numai faza partiala.

Transmisiunea speciala pe Web a eclipsei totale de soare este facuta cu ocazia zilei Soarelui - Pamantului, celebrata in fiecare an pentru a ajuta la o mai buna intelegere a modului in care interactioneaza soarele cu Pamantul si alte plante din sistemul nostru solar. Tema din acest an: "Eclipsa: Intr-o lumina diferita", arata cum eclipsele au inspirat oamenii sa observe si sa inteleaga sistemul Soare-Pamant-Luna.

De asemenea, eclipsa de azi va permite ca, pentru prima data, un grup de oameni de stiinta din SUA si din Libia sa realizeze activitati comune pentru a studia evenimentul.

O eclipsa totala de soare este un fenomen foarte rar deoarece toate partile acestui puzzle trebuie sa se combine perfect pentru a avea loc un asemenea eveniment astronomic. Luna trebuie sa fie in faza noua pentru a avea loc o eclipsa de soare. Umbra lunii are doua parti - o regiune centrala numita umbra si o regiune exterioara numita penumbra. Partea umbrei lunii determina ce tip de eclipsa va fi vizibila.

In acest caz, eclipsa totala va fi vizibila in cadrul unui coridor mai ingust, care traverseaza jumatate din Pamant. Acesta incepe in Brazilia si se extinde peste Oceanul Atlantic, Africa de Nord si Asia Centrala, unde se incheie la apus in Mongolia de Nord. O eclipsa partiala va putea fi vazuta in cadrul unui coridor mult mai larg al penumbrei lunii, care include doua treimi ale nordului Africii, Europei si Asia Centrala.

In eclipsa totala de soare, intreaga portiune centrala a Soarelui este acoperita, putand fi vazuta coroana soarelui.

Eclipsele totale de soare prezinta un interes special pentru astronomi deoarece numai in acest caz poate fi studiata coroana soarelui. Oamenii de stiinta inca nu au reusit sa inteleaga de ce coroana este atat de fierbinte.

Obiectivul central al studiului este descifrarea de ce aceasta coroana are o temperatura cuprinsa intre 500.000 si un milion de grade Celsius in timp ce temperatura suprafetei este doar ceva mai mare de 5500 grade Celsius.

Eclipsa din acest an este speciala si deoarece faza sa totala dureaza peste 4 minute. Aceasta este destul de lunga pentru a eclipsa totala de soare, din moment ce cele mai multe dureaza un minut sau doua.

Urmatoarea eclipsa totala de soare va avea loc pe 1 august 2008 si va fi vizibila in nordul Canadei, Groenlanda, Siberia, Mongolia si nordul Chinei si va dura aproximativ 2 minute.Sursa: www.nasa.govInfo util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.
Newsletter

Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Bolyai nr.11 / Tg.Mures 540 064
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate