Cautare


10 Ianuarie 2018
Revolutia Inteligentei Artificiale Mobile

Revolutia Inteligentei Artificiale s-a lasat mult asteptata, mai ales fiindca, la inceput, pentru mai bine de un deceniu, tehnologia a fost limitata de dimensiunea computerelor si a centrelor de procesare de date, mai mari decat orice dispozitiv folosit vreodata de consumatori. Apoi, cand smartphone-urile au aparut, fiindca nu erau suficient de puternice pentru a procesa un volum mare de informatii, asocierea lor cu Inteligenta Artificiala era complet exclusa.

Raspunsul oferit de industria de IT a fost cloud computing-ul – unul dintre cele mai importante trend-uri din IT si din domeniul prelucrarii electronice a datelor. Datorita acestui fenomen, dispozitivele conectate, de la computere personale la smartphone-uri, si-au castigat accesul catre o putere de procesare mult mai mare. Acest lucru le-a permis smartphone-urilor sa devina dispozitive personale si performante, desi nu aveau o putere de procesare semnificativa si erau limitate de anumiti factori, cum ar fi durata de viata a bateriei.

Viitorul promite utilizarea Inteligentei Artificiale Mobile in masa

Cu toate acestea, in momentul de fata, este clar ca smartphone-urile sunt dispozitivele care vor transforma Inteligenta Artificiala intr-o tehnologie utilizata la scara larga. Astfel, potrivit studiului sponsorizat de Huawei si pregatit IDC, Mobile AI si Viitorul Dispozitivelor Inteligente, in 2016, la fiecare computer vandut au fost achizitionate 5,6 smartphone-uri. Mai mult, conform estimarilor IDC, pana in 2021, peste 60 % din populatia lumii va detine un smartphone. Aceasta statistica duce la concluzia potrivit careia AI este sortita sa fie folosita prioritar pentru smartphone-uri. Iar evolutia tehnologiei ne poate confirma acest lucru.

in 2017, Huawei anunta aparitia lui Kirin 970, o unitate de procesare care integreaza Inteligenta Artificiala. Platforma AI functioneaza cu ajutorul unui NPU (Unitate de Procesare Neurala), care livreaza pana la 25 de ori mai multa performanta decat grupul cu patru nuclee Cortex A-73 CPU. Acest procesor este utilizat, de exemplu, in cazul smartphone-ului Huawei Mate 10 Pro.

Un smartphone independent de serviciile de tip cloud

Cu alte cuvinte, unitatile de procesare integrate in smartphone-uri au devenit atat de puternice incat pot executa sarcini specifice AI, sarcini care presupun o intelegere amanuntita a comportamentului utilizatorului. Acest lucru a fost inevitabil, intrucat sarcinile AI necesita atat de multe date, incat smartphone-urile sunt practic fortate sa devina independente de retele. Algoritmii AI au nevoie de o capacitate mare de calcul pentru a invata si pentru a antrena modelele noi. Desi Cloud Computing-ul a facut posibil existenta Inteligentei Artificiale in cadrul smartphone-urilor, acesta are limitarile sale: “Nevoia unei securitati mai ridicate, a unei puteri de procesare mai mare si a unei dependente mai mici fata de conectivitate. Toate acestea vor conduce catre utilizarea unui numar tot mai mare de dispozitive capabile sa ofere AI. Astfel, procesoarele cu capabilitati AI vor fi adoptate de majoritatea telefoanelor varf de gama din acest an.“- concluzioneaza Francisco Jeronimo, Director de Cercetare in cadrul European Consumer Wireless and Mobile Comunication, IDC.

Aceasta noua abordare provine din necesitatea de a face Inteligenta Artificiala accesibila tuturor consumatorilor. Dispozitivele care incorporeaza AI, utilizand procesoare dedicate AI, sunt capabile sa efectueze sarcini in consecinta, profitand de avantajele cloud-ului digital, daca e nevoie. Potrivit IDC, viitorul industriei de smartphone-uri este reprezentat de “simbioza dintre dispozitivele care incorporeaza AI si Cloud AI”. Aceasta combinatie va utiliza puterea disponibila in cloud pentru a antrena algoritmii AI, folosind cantitati imense de date nestructurate, in timp ce procesoarele dedicate AI vor permite dispozitivului sa execute ceea ce algoritmii AI au invatat din noile date analizate, precum fotografiile surprinse de utilizatorul smartphone-ului.

“Sa incorporezi Inteligenta Artificiala in interiorul unui dispozitiv, independent de retea, este cu adevarat o inovatie, si nu doar in materie de tehnologie, ci si in materie de securitate si intimitate. Pentru a lucra corespunzator, AI trebuie sa colecteze informatii esentiale despre utilizatorul sau. Aceste informatii sunt stocate doar in dispozitiv, nu raman si in cloud, eliminand riscul divulgarii anumitor informatii personale. Pasim astfel spre un teritoriu cu totul nou in ceea ce priveste dispozitivele mobile, procesarea de date si intimitatea in mediul digital  “- spune Fred Wangfei, Director of Huawei Romania Consumer Business Group.

Despre Huawei Consumer BG

Produsele si serviciile Huawei sunt disponibile in peste 170 de tari si deservesc o treime din populatia lumii. in anul 2017, Huawei s-a clasat pe locul al doilea in ceea ce priveste livrarile de smartphone-uri la nivel global. Compania detine 17 centre R&D in tari precum Statele Unite, Germania, Suedia, Rusia, India si China. Facand parte din cele 3 filiale ale companiei Huawei, Huawei Consumer BG pune la dispozitia utilizatorilor sai telefoane mobile, tablete, accesorii inteligente, dispozitive pentru acasa si servicii cloud etc. Cu peste 30 de ani de expertiza in domeniul telecomunicatiilor, Huawei este orientata spre a oferi solutii inovatoare, care se traduc in experiente extraordinare pentru consumatorii de pretutindeni.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate