Cautare


14 Iunie 2017
Computerele Apple Mac, vizate de ransomware si spyware

Utilizatorii Mac, avertizati cu privire la noile variante de malware special create pentru a viza computerele Apple

Una dintre acestea este ransomware-ul care cripteaza datele si solicita plata inainte de returnarea fisierelor. 
Cealalta este spyware-ul care urmareste ce fac utilizatorii si obtine informatii valoroase. 

Expertii sustin ca acestea reprezinta o amenintare, deoarece creatorii lor permit oricui sa le foloseasca gratuit. 

Cele doua programe au fost descoperite de catre firmele de securitate Fortinet si AlienVauld, care au gasit un portal pe reteaua "dark web" Tor care actiona ca un magazin pentru ambele. 

Intr-o postare blog, Fortinet a declarat ca site-ul pretinde ca autorii din spatele acestora sunt ingineri software cu "experienta vasta" in crearea codului de lucru. 
Cei care isi doresc sa foloseasca oricare dintre programe au fost indemnati sa contacteze autorii si sa furnizeze detalii despre modul in care doresc ca malware-ul sa fie configurat. Creatorii malware-ului au declarat ca platile facute de catre victimele ransomware vor fi impartite intre ei si clientii lor. 

Cercetatorii Fortinet au contactat autorii ransomware pretinzand ca sunt interesati sa foloseasca produsul si, curand dupa aceasta, li s-a trimis o mostra de malware. 

Analiza a dezvaluit ca foloseste o criptare mult mai putin sofisticata decat multe variante care vizeaza masinile Windows, a declarat compania. 

Cu toate acestea, au indicat cercetatorii, orice fisiere codificate cu ransomware-ul vor fi complet pierdute, deoarece s-a facut o lucrare foarte slaba in ceea ce priveste manipularea cheilor de decriptare necesare pentru restaurarea datelor. 

"Chiar daca este mult inferior celui mai de actualitate ransomware care vizeaza Windoows, nu este impiedicat sa cripteze fisierele victimelor sau sa impiedice accesul la fisiere importante, cauzand astfel daune reale", au scris cercetatorii. 

Spyware-ul gratuit Macspy, oferit prin intermediul aceluiasi site, poate urmari ce taste sunt apasate, poate face screenshot-uri si atinge microfonul unei masini. 

In analiza sa, cercetatorul AlienVault, Peter Ewane, a declarat ca codul malitios din spyware a incercat sa ocoleasca multe dintre programele de securitate standard si sa opreasca astfel de programe. 
Ewane a declarat ca utilizatorii Mac trebuie sa inceapa sa fie mai vigilenti, deoarece sunt vizati de catre creatorii malware. 

Statisticile realizate de catre McAfee sugereaza ca exista in prezent aproximativ 450.000 programe malitioase destinate Mac-urilor - mult mai putine decat cele 23 milioane care vizeaza masinile Windows.
Aamir Lakhani din cadrul Fortinet a declarat ca utilizatorii Mac ar trebui sa se asigure ca masinile lor sunt actualizate cu cele mai recente patch-uri de securitate si sa fie atenti la mesajele pe care le primesc prin e-mail. 

Apple a refuzat sa comenteze.

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate