Cautare


Traducatorul Braille instant se potriveste in mana dvs.
26 Mai 2017 Stiinta

Traducatorul Braille instant se potriveste in mana dvs.

O echipa formata din sase femei inginer MIT a creat un prototip de dispozitiv hand-held ieftin, care ofera traducere in timp real a textul tiparit in Braille, ceea ce ar putea spori accesul nevazatorilor la materialele scrise.

Team Tactile a fost unul dintre castigatorii premiului Lemelson-MIT Student din acest an pentru creatia lor, care traduce textul tiparit in limbaj Braille. 

Iata cum functioneaza: dispozitivul are o camera interna care face fotografii ale textului tiparit, care este mai apoi transformat in text digital prin folosirea software-ului de recunoastere a caracterelor optice. Apoi, textul este tradus in Braille, iar un sistem mecanic ridica si coboara punctele pe suprafata Tactile, care formeaza caractere ce pot fi citite cu varfurile degetelor. 

Desi versiunea curenta este limitata in ceea ce priveste numarul de caractere pe care le poate traduce si afisa, echipa spera sa poata face dispozitivul capabil sa scaneze o intreaga pagina deodata si sa afiseze simultan doua linii de text. 

Intr-o lume a audiobook-urilor si a tehnologiei text-to-audio, de ce este Braille inca important? Desi sistemele audio sunt mai usor de folosit, acestea nu inspira aceeasi intelegere a limbajului ca sistem scris, asa cum o face Braille. Studiile au demonstrat ca abilitatile Braille cresc semnificativ oportunitatile de angajare pentru nevazatori. In prezent insa mai putin de 10% din americanii nevazatori pot sa citeasca. 

O parte a problemei este ca crearea de texte in Braille este costisitoare si limiteaza in mare masura alegerile pentru cei cu deficiente de vedere. Dispozitivul Tactile are potentialul de a deschide intregi biblioteci de carti pentru orbi. Si desi exista pe piata produse care traduc textul digital in Braille, exista unele dezavantaje. Nu toate documentele sunt disponibile electronic. De asemenea, aceste dispozitive sunt scumpe si sunt proiectate sa functioneze cu laptop-uri si computere, ceea ce le face mai putin portabile. Team Tactile spera sa faca traducatorul portabil disponibil pentru mai putin de 200 dolari. 

Cele 6 femei - Chen Wang, Chandani Doshi, Grace Li, Jessica Shi, Charlene Xia si Tania Yu - s-au intalnit in anul I la MIT. Tactile-ul original a fost rezultatul unui hackaton la care s-au inscris ca "echipa de prieteni, doar pentru distractie". 

Acum, acestea primesc ajutor pentru brevet si mentorat prin programul Microsoft #MakeWhat'sNext, care incurajeaza femeile talentate care creeaza tehnologie pentru schimbari pozitive. Desi toti cei 6 membri ai echipei vor absolvi in acest an, spera sa continue sa lucreze la Tactile.

Sursa: www.cnet.com


Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate