Cautare


Timpul petrecut de copii in fata ecranelor are un efect redus asupra somnului, arata un studiu
07 Noiembrie 2018 Stiinta

Timpul petrecut de copii in fata ecranelor are un efect redus asupra somnului, arata un studiu

Cantitatea de timp petrecuta de copii pe dispozitive are un efect redus asupra timpului de somn, sugereaza un studiu al Universitatii Oxford.

Acesta contrazice cercetarile anterioare, care sugerau ca timpul excesiv petrecut in fata ecranelor are legatura cu insuficienta odihnei in randul copiilor. 

Studiul a concluzionat ca relatia dintre timpul de somn si utilizarea ecranelor la copii este "extrem de modesta". 

Studiul, realizat de Oxford Internet Institute, se bazeaza pe datele unui studiu din SUA din 2016 privind sanatatea copiilor, in care parintii din intreaga tara au completat chestionare despre gospodariile lor. 

"Timpul digital" al copiilor s-a bazat pe raspunsuri la doua intrebari despre obiceiurile saptamanale ale copiilor cu varste intre sase luni si 17 ani:
- cat timp petrec pe computere, telefoane mobile, jocuri video handheld si alte dispozitive electronice;
- cat timp petrec in fata televizorului urmarind programe TV si alt continut, precum si jucand jocuri video. 

Rezultatele indica faptul ca adolescentii care nu isi petrec timpul in fata ecranelor dorm doar putin mai mult decat cei care isi petrec mare parte din zi in fata unui ecran. 

De exemplu, adolescentii care nu s-au aflat in fata unui ecran in timpul zilei au avut parte de opt ore si 51 minute de somn. Cei care au petrecut opt ore din zi in fata unui ecran au avut parte de opt ore si 21 minute de somn. 

Dimensiunea esantionului pentru sondaj a fost de peste 50.000 de tineri din fiecare stat din SUA. 

Studiul, publicat in Revista de Pediatrie, a relevat ca fiecare ora petrecuta in fata ecranului determina intre trei si opt minute de somn mai putin pe noapte. 

Ecranele sunt acum o componenta a copilariei moderne si atat profesionistii, cat si parintii, isi exprima din ce in ce mai mult ingrijorarea ca timpul petrecut de copii pe dispozitive le afecteaza sanatatea fizica si psihica. 

Atunci cand vine vorba despre somn, ingrijorarea priveste faptul ca copiii isi iau dispozitivele in pat si continua sa le foloseasca atunci cand ar trebui sa doarma. 
Altii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la rolul pe care lumina albastra emisa de astfel de dispozitive il joaca asupra obiceiurilor de somn si a hormonului asociat. 

Fundatia US National Sleep a spus parintilor ca este important sa impiedice copiii sa foloseasca dispozitive electronice inainte de culare, "deoarece lumina albastra emisa de aceste ecrane poate intarzia eliberarea melatoninei, care induce somnul". 

"Aceasta este o problema deosebit de importanta pentru adolescentii ale caror ritmuri circadiene se schimba deja in mod natural, facandu-i sa adoarma mai tarziu", a scris fundatia pe site-ul sau. 

Autorul studiului considera, insa, ca trebuie luati in considerare alti factori.

"Concentrarea asupra rutinelor de somn si a tiparelor obisnuite de somn, cum ar fi timpii de trezire, reprezinta strategii mult mai eficiente pentru a ajuta tinerii sa doarma, mai degraba decat sa ne gandim ca ecranele joaca un rol semnificativ", a declarat autorul studiului, Prof. Andrew Przbylski. 

Prof. Przbylski a declarat pentru BBC ca multe dintre studiile care sugereaza legaturi intre timpul in fata ecranului si lipsa somnului au dimensiuni mici ale esantioanelor si este nevoie de studii mult mai ample pentru a gasi dovezi concludente ale problemei. 

"Deoarece efectele ecranelor sunt atat de modeste, este posibil ca multe studii cu dimensiuni mici ale esantioanelor sa fie fals-pozitive - rezultate care sustin un efect ce nu exista in realitate", a declarat Przbylski. 

Acesta a recunoscut ca datele folosite in studiu sunt "imperfecte" deoarece se bazeaza pe rapoarte din partea parintilor. Un studiu suplimentar privind momentul in care copiii isi inchid dispozitivele inainte de culcare va fi publicat in curand. 

Multe dintre marile companii de tehnologie, inclusiv Apple, Google si Facebook, au introdus tablouri de bord care permit oamenilor sa controleze timpul pe care il petrec in fata ecranelor. 

Unii directori de tehnologie de varf au interzis copiilor lor sa foloseasca dispozitive. 

Copiilor mai mici ai lui Steve Jobs nu li s-a permis, de exemplu, sa foloseasca iPad-uri. Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a interzis copiilor sai sa foloseasca telefoane pana la varsta adolescentei, iar Tim Cook, actualul lider Apple, a declarat ca nu ii va permite nepotului sau sa adere la retele sociale. Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate