Cautare


04 Ianuarie 2019
Oamenii de stiinta folosesc AI pentru a reconstrui activitatea cerebrala in vorbire

Desi se afla inca in stadiu incipient, acest progres i-ar putea ajuta pe cei care sufera de boli precum ALS sa comunice mai usor.

A putea sa ganditi intr-o masina, care sa va inteleaga si sa vorbeasca cu voce tare pentru dvs., poate deveni o realitate in viitorul apropiat. 

Cercetatorii din cadrul a trei echipe au obtinut date despre activitatea creierului in timpul interventiilor chirurgicale pentru indepartarea tumorilor sau prin intermediul electrozilor plantati in creierul pacientilor cu epilepsie, pentru a identifica originea convulsiilor, iar mai apoi au instruit AI sa traduca datele in vorbire, a raportat Revista Science marti. 

In acest moment, modelele computer pot fi antrenate doar cate unul o data pentru fiecare individ, deoarece semnalele care traduc vorbirea aparent difera de la o persoana la alta. Mai dramatic, natura precisa a datelor necesita deschiderea craniului. 

Discursul reconstruit a variat de la o rata de precizie si intelegere de 40% pana la o rata de 80%. Cu toate acestea, niciunul dintre cercetatori nu a reusit inca sa isi dea seama cum poate fi inteleasca vorbirea imaginata.

O abordare pe care oamenii de stiinta ar putea-o lua in calcul este aceea a variantei de mijloc, in care subiectul asculta vorbirea generata de computer si isi ajusteaza gandurile pentru a obtine rezultatele dorite. Intre timp, reteaua neuronala ar putea fi instruita sa inteleaga modul in care gandeste persoana. 

Daca tehnologia ar avea succes, pacientii care sufera de ALS (scleroza amiotrofica laterala) ar putea avea la dispozitie o modalitate noua si mai usoara de a comunica. Fizicianul Stephen Hawking, care a suferit de ALS si a decedat anul trecut, comunicase prin utilizarea muschilor obrazului.

Sursa: www.cnet.com
Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.Newsletter


Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Retezatului nr.5 / Tg.Mures 540 068
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate