Cautare


18 Ianuarie 2007
Vulcanii erup pe Google Earth

Lantul Aleutian Islands apartinand de Alaska este un dragon aruncator de flacari, cu zeci de vulcani activi.

Pentru a preveni un dezastru de genul celui provocat de Vezuviu, cercetatorii de la Alaska Volcano Obersvatory au inceput sa transpuna datele despre eruptii pe Google Earth.

"Avem multe tool-uri, dar avem nevoie de un mod de a le combina pe toate impreuna, pentru a beneficia de o perspectiva mai buna asupra intregii situatii", a declarat seful proiectului, John Bailey.

Acesta a prezentat in cadrul conferintei American Geophysical Union de luna trecuta din San Francisco, un mini program scris de el utilizand limbajul KML dezvoltat de Google, sau keyhole markup language, un format de fisier XML care permite Google Earth sa afiseze imagini. Programul analizeaza datele, stabileste un nivel de amenintare si afiseaza rezultatele sub forma unei icoane triunghiulare. Un triunghi portocaliu, de exemplu, indica un nivel mediu de pericol, in timp ce un triunghi rosu semnifica un grad mare de amenintare.

Oficialitatile monitorizeaza cercul de rute aeriene din jurul Alaskai inca din 1989, cand un avion KLM 747 ce zbura deasupra Vulcanului Redoubt si-a pierdut toate cele patru motoare din cauza norilor de cenusa fierbinte. Oamenii de stiinta au utilizat de multa vreme datele oferite de sateliti, echipamantele de detectie seismica si din alte surse, pentru a detecta eruptiile incipiente. Insa nu au putut integra fluxul de diverse alte informatii si nu l-au putut afisa vizual.

Cercetatorii de la National Snow and Ice Data Center din cadrul Universitatii Colorado au scris propriul program KML pentru a urmari ghetarii, iar o alta echipa de la US Geological Survey utilizeaza Google Earth pentru a afisa date despre probabilitatea aparitiei unui viitor tsunami in diferite zone de coasta.

USGS va lansa in curand o versiune publica a programului de monitorizare creat de Bailey, ce va fi foarte util geologilor, care nu vor mai fi nevoiti sa descarce software sau sa cumpere echipamente.Sursa: www.wired.com

Info util

Numai 5 producatori de solutii antivirus, inclusiv ESET, au indeplinit criteriile de detectie si dezinfectare solicitate pentru Windows 7.
Newsletter

Adresa mea de email:
Parteneri

Despre noi

Download

Contact

Strada Bolyai nr.11 / Tg.Mures 540 064
tel/fax:0265 265 910 / contact@smartnews.ro

Publicitate